Çocuk Kardiyolojisi ile ilgili yöneltilmiş sorular

Soru : iyi günler doktor bey.Benim oğlum şuanda 8 yaşında ve doğuştan küçük vsd(4-5mm) var.her yıl üniversite hastenesine kontrole gidiyoruz ve her gidişimizde bir yıl sonra tekrar kontrol deniyor.hasteneden çok fazla açıklama yapmıyorlar sadece her şey yolunda deyip göderiyorlar.benim endişem ileride bir gün ameliyat gerekebilir mi? oğlum gayet sağlıklı görünüyor bu yaşa kadar pek şikayeti olmadı kalbinden yaşıtlarından farksız görünüyor.eğer bir gün ameliyat gerekirse riskleri nelerdir? kapalı ameliyat yapıla bilir mi? cevabınız için şimdiden teşekürler.

Cevap : Sayın ***,
4-5 mm küçük VSD tanısı ve 8 yaşına kadar çocuğunuzda hiçbir şikayete neden olmadıysa, sadece yıllık kontrollerle izleniyor ve izlemlerdede her şey yolunda deniyorsa rahat olun. Büyük olasılıkla bu VSD hiç bir zaman çocuğunuzun yaşamını ve yaşam kalitesini etkilemeyecektir. Eskiden çocuklara olumsuz etkisi olmayan küçük VSD\'lere müdahele edilmezdi. Ancak günümüzde yeni çıkan yapay malzemelerle ameliyatsız anjio ile uygun VSD\'ler kapatılabilmektedir.Yani bu yaştan sonra büyük olasılıkla komplikasyon dediğimiz beklenmeyen bir durum, enfeksiyon, yandaki kapaklara zarar vs, olmazsa çocuğunuza CERRAHİ gerekmez. Sadece anjio laboratuarında kapatma gündeme gelebilir. Şu anda olduğu gibi kapatılmadan kontrollerle de izlenebilir. Buna doktorunuzla birlikte siz karar vereceksiniz. Bence; en doğrusu kontrollerle izlem ve ona göre karar, ameliyat olasılığı yoka yakın.

 

Soru : iyi akşamlar hocam çocuğumun ekosunda küçük PDA olduğunu söyledi dr bey nası bir tedavi yöntemiyle düzelebilir hocam en kısa zamanda cevabınızı bekliyoruz lütfen bize yardımcı olursanız çok seviniriz çok endişeliyiz bide endikasyon üfürüm yazıyor ne anlama geldiği konusunda bizi aydınlatırsanız seviniriz SAYGILAR

Cevap : Sayın ***,
Çocuğunuzun yaşını yazmamışsınız. Yaş önemli; Küçük PDA\'larda 1 yaşına kadar beklenebilir. Genel görüş 1 yaşından sonra Çocuk Kardiyologlarının aksine durum belirtmediği tüm PDA\'ların kapatılmasıdır. Yenidoğan döneminden sonra anjio ya da ameliyat dışında PDA kapatmak için ilaç vs başka tedavi yöntemi yoktur. Her iki yöntemde basit ve kolay kapatma yöntemleridir. Küçük PDA\'lar %100\'e yakın oranda anjio laboratuarında amelyata gerek olmadan kısa süren bir işlemle başarı ile kapatılabilmektedir. Ülkemizde birçok merkezde bu işlem başarı ile yapılmaktadır. Sanırım Diyarbakırdada bu işlem yapılabilir.

 

Soru : Hocam iyi günler benim 14 aylık kızım var aile hekimim kalbinde üfürüm var dedi. bizi korkuttu. kardiyologa gidelimmi hocam? bizim burada yok. çocuk kardiyoloji. şimdiden teşekkür ederim..

Cevap : Sayın ***,
Üfürüm, kan dolaşımı esnasında oluşan titreşimin duyulduğu zaman verilen isimdir. Üfürümlerde en korkulan hastanın kalp ve/ veya damarlarında yapısal bir bozukluk (damar açıklığı-delik-darlık vs) olmasıdır. Ancak çocukluk yaşında değişik araştırmalara göre sağlıklı-hiçbir kalp ya da kalp dışı hastalığı olmayan çocukların bile %30-50 sinde kalbinde üfürüm duyulmaktadır.Bu üfürümün neden oluştuğuna dair tam açıklayıcı bir nedende bulunamamıştır. Ancak bilinen gerçek MASUM ÜFÜRÜM adı verilen bu sesin çocuklarda yaşamında hiçbir etkisi olmamaktadır.İlerdede bir sorun çıkarmamaktadır.
Sizin çocuğunuzda anladığım kadarı ile kalp yönünden hiçbir yakınması yokken yapılan muayenede üfürüm saptanmış. Yakınması olmayan, daha önce muayenesinin yapıldığına inandığım çocukta sonradan duyulan üfürüm için yapılan EKO\'lar çoğunlukla normal çıkmakta ve kalp hastalığı yok denmektedir, üfürümden dolayı tedavi, özel önlem vs gerekmemektedir,
Tereddütünüz nedeniyle bir çocuk kardiyoloğunun görmesi uygun olur

 

Soru : merhabalar hocam...bizim 1.5 aylık bir kızımız var...doğumdan 1 hafta sonraki kontrollünde kalbinde üfürüm oldugunu ve çocuk kardiyolojisine gitmemiz gerektigini söyledi doktorumuz.ilk kontrolde \'IAS de asd vardır.IVS\'de midmuskler orta-küçük vsd vardır\' diye bir rapor verdi ve büyük ihitmalle kapanabilecegini söyledi kardiyolog doktorumuz...bir ay sonraki kontrolumüze bugun gittik ve \'IAS de sekundum asd vardır.VSD\'de midmusküler tünel tarzı vsd vardır.PA geniş izlendi.\'diye bir rapor verdi ve deliğin kapanma ihtimalinin %10 oldugunu söyledi ve kaptoril verdi sabah akşam 1 er mlgr verin bebebge dedi.ilerde anjiyo ile kapatılabilir dedi.çok huzursuzuz 3.050kg dogdu suanda kilosu 3.900kg. doktor kilo alımı iyi dedi ama sanki biraz az gibi.nekadar endişelenmeliyiz?...bebegimizin gelişimi nasıl olur?hayati tehlikesi varmı? bize neyapmamız gerektigi konusunda yardmcı olursanız çok sevinirim hocam...şimdiden teşekkür ederim... vsd:7mm sitolik çap:9mm pgradient:8mmhg pulomer arter annulus:12

Cevap : Sayın ***,
Çocuğunuzda ASD, VSD var yazmışsınız, son kontrolde VSD çapını 7 mm, ASD çapını ise belirtmemişsiniz. Bu da önemlidir. ASD ve/veya VSD\'ler genellikle genişte olsalar ilk 1-2 ay çocuğu etkilemezler. Son kontrolünüzdeki bulguların yorumunu daha çok VSD yönünden yapacağım. 7 mm VSD geniş sayılır ve dediğim gibi 1-2 aylıktan sonra çocukta terleme, sık nefes alma, kolay yorulma, kilo alımında yavaşlama, sık enfeksiyon gibi bulgular beklenebilir. Bu yönlerden dikkatli olunması gereklidir. Erken ilaç başlanması normaldir. Kapanma olasılığına gelince, musküler VSD\'lerin 2 yaşına kadar küçülme-kapanma olasılığı vardır.Kapanmayıp iyice küçüldüklerinde tedavisiz izlenme olasılıkları yüksektir ya da sizinde onayınızla anjio ile de kapatılabilirler. Bunun kararı takipler sonucu verilir. ASD çapını bilmediğim için yorum yapamıyorum.

 

Soru : Hastamızın yaşı 10. pediatrik ekokardiyografi raporu şöyle ;
yapılan 2D ,M-mode ,doppler ve color doppler ekokardiyografik incelemede ;
*kalp toraksın solunda , apex sola bakıyor.
*atrial situs solitus.sistemik ve pulmoner vedönüz dönüş normal
*miyokard fonksiyonu normal
*atrial septum intakt.
* ventriküler septumun apkikal bölgesinde küçük defekt ve restrikrif sol sağ şant tespit edildi
*mitral ve triküspid kapakların yapı ve fonksiyonu normal,yetersizlik yok
*aort ve sol atriyum çapları eşit.her iki atriyum ve ventrikül çapları eşit ve normal
*ventriküloarteriyel konkordans var .aort ve pulmoner arter ilişkisi normal
*aort üç kasplı , iki koroner çıkışı görüldü.aort darlığı ve yetersizliği yok
*pulmoner kapak yapı ve fonksiyonu n ormal .pulmoner valvuver darlık ve yetersizlik yok
*patent duktus arteriyozus,koarktasyon ve perikardiyal sıvı yok.intrakardiyak yer kaplayan lezyon yok
sonuç:apikular muskuler vsd .
bunları yorumlamanızı rica ediyoruz teşekkürler

Cevap : Sayın ***,
Hasta kardeşin mi?
Ben kısaca uzun EKO raporun için şunu söyleyebilirim; hastanın kalbinde yaşamını, gelişimini etkilemeyecek önemsiz bir delik (VSD) var, istediği aktiviteyi yapabilir, özel önlem, kısıtlama, tedavi vs gerekmez. Sadece cerrahi ve benzeri girişimlerde koruyucu tedavi alması yararlı olur.Kalp açısından sağlıklı çocuklardan farkı olmayan yaşam sürebilir.

 

Soru : benim 3 aylık ikizlerim var.bebeklerimin birinde ekoda PULMONER KAPAKTAN SONRA VELOSİTESE ARTIŞI (HAFİF SUPRAVALVÜLER STENOZ 28-12 MMHG GRADİYENT) GÖRÜLDÜ.BURADAKİ DOKTORUN TEŞHİSİNİ AYNEN YAZDIM.bu hastalığın büyüdükçe iyileşme şansı varmı?biz bebeğimizi elazığ araştırma hastanesine götürdük.doktorumuz bizden william sendromu testi istedi bi ihtimal.özellikle kalsiyum düzeyide önemli olabiliyomuş.bizim test sonuçlarımız kalsiyum 11.0 , ast 56 , alt 74 ,protein 5.61 , kreatının 0.4 , kalsiyum 11 hemoglabin 10.8 çıktı.bundan ne anlamalıyız biz bu değerlerle william sendromuna yakınmıyız.ayrıca çocuğumuzun dış görünüşünde herhangi bir farklılık yok.bu sendromda tırnaklarda gelişmiyomuş bizde o problemde yok ama kan değerleri bu şekilde yani değerlerimiz normalmi???birde bu sendrom için genetik testleri fish yöntemiylemi yaptırmak lazım.elazığda fish yöntemi yok diğer yöntemlerle bakacaklar.sizce bu sağlıklımı?fish yöntemini hangi şehirde kullanıyolar???lütfen aydınlatınız.teşekkürler

Cevap : Sayın ***,
Eko raporunuza göre akciğer atardamarında(pulmoner arter) kapak seviyesinin üstünde hafif darlık var. Bu darlık şimdiki hali ile hiçbir tedavi, önlem vs gerektirmez; hastalık sayılmayacak, izlemi gereken bir bulgudur. Sadece muayenede üfürüm denen ses duyulmasına neden olur. Doktorunuz bu darlığın Williams sendromu ile olabileceğini düşünmüş. Williams sendromunda AORT DAMARINDA supravalvar-kapak üstü darlık daha çok beklenen bulgudur.O da yok. Williams sendromunda bazı kan bulguları yanında tipik yüz görünümüde vardır. Bunuda yok diyorsunuz. Kesin tanı için Genetik laboratuarında ELASTİN gen mutasyonu(sizin FİSH testi dediğiniz)çalışılmasıdır.Büyük şehirlerin çoğunda çalışıldığını, ya da kan alınıp çalıştırıdığını biliyorum.
Bence yüz görünümü normal ise ve aort sorunu yoksa Williams sendromu olasılığı düşük; panik yapmayın, uygun bir zamanda bu testi yaptırarak kaygınızı giderebilirsiniz.Tanının aciliyeti yoktur, acil olan kardiyak sorunlardır. Onun da yorumunu yukarda yaptım.
Sadece uygun aralıklarla izlem gerekir. Ben ilk yaşlarda 6 ayda bir izlemi yeterli bulurum.

 

Soru : 18 aylık kızıma kawasaki hastaliği teshisi kondu..
hastalığı çanakkaledeki hekim arkadaşların tanımamasından dolayı tahminimiz 15-17. günlerindeyiz su anki tedavi günde 4 adet bebe aspirini ile başladık 3. günü ateş en üst 38 derece olunca aspirini 04.06.2011 de 6 adete yükselttik. 4 gün önce bakıldığında kroner damarlardan birinde dalgalanma şeklinde bozukluk var denildi ve IVIG verilmedi..
takip ettiğğimiz kadarıyla bu vakkaların tamamında IVIG tedavisi yapılmakta kızıma IVIG verilmesinde bir sakınca varmıdır ve ne yapmalıyız...

Cevap : Sayın ***,
Kawasaki hastalığı, hastanın klinik bulgularına göre doktorun deneyimi ile koyduğu bir tanıdır.Tanı için laboratuvar testi yoktur. Testler sadece hastalık düşünüldüğünde yardımcıdır. İlk 10 günde tedavi edilmezse %20 civarı kalbi besleyen koroner arterlere hasar verme riski vardır. İVİG tedavisi en kabul görmüş tedavi şeklidir. Ateşi devam etmese bile doktorunuz eminse geçte olsa(2 hafta olmuş) sakınca yoktur, ne önerirse ,İVİG dahil, tereddütsüz önerisine uyun, bu tedavi ile risk %2 civarına iner.Yanıt 24 saatte belli olur.

 

Soru : Hocam kolay gelsin.Benim 47 günlük kız bebeğim var. yapılan kontrolde kalbinde üfürüm tespit edildi.yapılan eko sunda özetle
vsd( p.autlet,orta )
sekundum asd küçük
TY ( minimal )
KALP boşlukları normal,interventriküler septum üzerinde 3,8-4,6 mm p.autlet vsd, sol sağ şant belirlenmiştir.İki ventrikül arasında 43 mmhg sistolik gradiyent elde edilmiştir. Sağ sol ventrikül çıkım yolları açıktır.diğer yazılanlar normal bulgular.

Cevap : Sevgili ***,
Öncelikle geçmiş olsun. Rapora göre çocuğunuzda kısaca MEMBRANÖZ VSD mevcut, 47 günlük iken ventriküller arası 43 mmHg basınç farkı olması sevindirici. Bu tip VSD\'ler küçülmeye hatta kapanmaya meyillidirler.Diğer bulguların normal olmasıda beni doğrular nitelikte. Kısaca CEMİL, VSD var, ancak bana göre çocuğun için fazla sorun olmayacak, gelişimini-beslenmesini etkilemeyecek, en fazla 6 ay -1 yıl sonra ne kadar küçülecek veya kapanabilir mi; yol haritası belli olur.Çapın 3,8-4,6 mm olmasından ziyade iki ventrikül arasında 43 mmhg sistolik gradiyent beni sevindirmektedir.Bunun için kontrol EKO\'lar önemlidir.Kapanmayıp, ömür boyu küçük kalsada yaşamı-kalitesini - aktivitesini-gelişimini etkilemeyecektir.

 

Soru : merhaba hocam; irem ben, 23 haftalık gebeliğim var ve bugün eko da sol ventrikul içerisinde hıperekojen focus izlendi. ama tarama testlerm ve ayrıntılı ultrasonum temiz, gayet iyi çıkmıştı. sizce risk altında mı bebeğim? lütfen beni aydınlatın hocam saygılar...

Cevap : Sayın ***,
23 haftalık fetal EKO\'da hiperekojen fokus terimi son yıllarda sık kullanılmaktadır.Ayrıntılı USG ve tarama testleri normal çıktıysa rahat olabilirsiniz.Bence bebeğiniz bu bulgularla risk altında değildir. Hiper ekojen fokus nonspesifik bir bulgudur.Genellikle kontrollerde veya doğumda kaybolmaktadırlar.

 

Soru : Merhabalar;
15 günlük bebeğimize eko çektirmemiz istendi, çektirdik ve sonuç olarak doktorumuz üfürüm olduğunu ve akciğere giden damarın dar olduğunu , ama bunların zamanla iyileşeceğini söyledi...
Fakat bir de \"sol av (mitral) kapakta hafif yetersizlik mevcut, papiller adeleler birbirine yakın gibi duruyor, konjenital my olabilir\"\" raporu aldık. 1 aylık olduğunda kontrole gideceğiz...
Fakat bunun ne manaya geldiğini bilmediğimiz için moralimiz çok bozuldu. Bu, kendiliğinden düzelebilecek bir hastalık mı, düzelmezse tedavi süreci nasıl oluyor, bilmiyoruz. yardımcı olabilirmisiniz?
Şİmdiden ilginiz için teşekkür ederim...

Cevap : Sayın ***,
15 günlük çocuklarda çok hafif akciğer darlığı normalde de olabilir. Zamanla azalır.Değerleri yazmamışsınız..(??mmHg)
İsterseniz 1 aylık iken EKO\'su yapılsın, ona göre yorum yapayım, Yazdığınız bulgular normaldede olabilir.Boşuna aklınızı karıştırmış olmak istemiyorum.Çocuğunuz güzel besleniyor, kilo alıyorsa rahat olun

 

Soru : sayın hocam cevaplarınız için öncelikle teşekkür eder saygılar sunarım hocam benim 3 yaşında bir kız çocugum var ve bunun kalbinde 24 mm çapında şantılı bir asd si var sizce bunu hemen ameliyat ettirmelimiyiz yoksa sayın hocalarımızın dedigi gibi 5 yaşınımı beklemeliyiz bu bize sorun yaratımı çok endişeliyiz cevabınız için şimdiden teşekkür eder saygılar sunarım
ayrıca NOTUM HOCAM İLK TESBİT EDİLDİGİNDE 19 MM ÇAPINDAYDI YANİ HER GEÇEN YIL KAPANACAGINA BÜYÜYO

Cevap : Sayın ***,
3 yaşındaki çocuk için 24 mm giderek artan çaptaki ASD oldukça geniş demektir.Benim fikrimi sorarsanız 5 yaşını beklemeyin. Doktorunuz zaten ilaç önermiştir. Operasyon için girişimlerde bulunulması yani hazırlık yapılması yararlıdır. Endişeye gerek yoktur. ASD kapatılması günümüzde kalp ameliyatları içinde en kolay olanlardandır. ASD için 5 yaşı beklemek gecikme sayılmaz, ancak kızınızın gelişimini, enfeksiyonlara direncini olumsuz yönde etkileyebilir.

 

Soru : merhabalar hocam; kızım üç yaşında doğuştan ebstein anomalisi orta dereceli senede bir konturolümüz var cerrah paşada, hocam ebstein anomalisinde kendiliğinden iyileşme olasılığı varmıdır? öyle bişey duymuştum yanılmıyosam sizce ne kadar doğru hocam beni bu konuda biraz aydınlatırmısınız lütfen deyerli görüşlerinize ihtiyacım var şimdiden teşekkürler...

Cevap : Sayın ***,
Ebstein anomalisi, triküspit kapak denilen kalbin sağtarafındaki sağ kulakçık ve sağ karıncık arasındaki kapağın anormal yerleşimidir.Kapak anormal yerleştiği için görevini tam yapamaz ve ayrıca yerleşim yerine göre yerleştiği sağ karıncığın fonksiyonunu bozar.
Bu bozukluk doğuştan olduğu için kendiliğinden iyileşme olasılığı YOKTUR. Ancak hafif ve orta derece denilen Ebstein anomalisi insan yaşamını aşırı etkilemez yani kızınızın hareketlerine aşırı olumsuz etkisi olmaz. Kontrollerdeki bulgulara göre izlem, ilaç tedavisi gibi kararlar verilebilir. Ameliyat izlemdeki bulgulara göre yani hastanın şikayetlerine veya ilaç tedavisine cevabına göre her hastaya özel planlanır.
Sayın *** panik yapmayın Ebstein anomalisi tedavisi, takibi iyi bilinen; başarıyla uygulanan bir hastalıktır.

 

Soru : merhaba hocam,3 aylık bebeğimin ekokardiyolgrafi raporu şöyle:kalp boşlukları normal genişlikte,sol ventrikül sistolik fonksiyonları normal,atrial ve ventrküler septum intakt.pulmoner kapakta 16 mmhg/grandiyent veren darlık mevcutmitral,trikuspid,aort ve kapaklar normal,aort koarktasyonu ve pda saptanmadı.
sonuç:hafif valvulaer pd bu konuda bilgilendirirseniz çok sevinirim ne yapmamızı önerirsiniz? teşekkürler saygılar..

Cevap : Sayın ***,
Eko raporunuza göre akciğer atardamarında(pulmoner arter) çok hafif darlık var. Bu darlık hiçbir tedavi, önlem vs gerektirmez; hastalık sayılmayacak kadar önemsiz bulgudur. Sadece muayenede hafif üfürüm denen ses duyulmasına neden olur. Çocuğunuzun yaşamı da ve gelişimi de normal, darlığı olmayan çocuklardan farklı olmaz. Sadece doktorunuzun uygun göreceği aralıklarla izlem gerekir. Ben ilk yaşlarda 6 ayda bir izlemi yeterli bulurum.

 

Soru : merhaba. 2 aylık oğlumuzun ekokardiyografi raporunda sonuç kısmında TY ESER, PY ESER, MİNİMAL PFO İZLENDİ, 6 AY SONRA KONTROL EKO ÖNERİLİR. diyor. ayrıca, sol atrium: 1,2 - sol ventrikul:1,9 - septum(ed) :0,2 - EF: 70 ve de aort kapağı kök çapı: 1,2 - değerleri yazılmış.
bu değerler ne ifade ediyor. 6 ay öncesinde bir şey yapmaya gerek var mı? herhangi bir tedavi ya da cerrahi müdahele olmasına gerek var mı? cevaplarsanız çok sevinirim. saygılarımla..

Cevap : Sayın ***,
2 aylık bebeğinizin EKO\'sunda ki bulgular kısaca normal demektir, olumsuz bir durum ifade ETMEMEKTEDİR. Sadece minimal PFO için kontrol gerekebilir. PFO anne karnında , bebek kalbinin iki kulakçığı arasındaki doğal olan-olması gereken bir açıklıktır. Doğumdan sonra büyük oranda 3-5 günde kapanır, ancak bazı çocuklarda bir müddet açık kalabilir. Büyük oranda 6 ay 1 yılda kapanır.Çocuğa hiçbir zararı yoktur. Kapanmazsa da aynı boyutlarda kalırsa ömür boyu açıkta kalsa insanın yaşamını, yaşam kalitesini etkilemez.
Kısaca çocuğunuzun sağlıklı bir çocuk olduğunu bilin, moralinizi bozmayın, normal bebek bakımı dışında özel bir şey yapmanıza gerek yoktur.

 

Soru : sayın hocam.bebeğimiiz kordon dolanması anne karnında kaka yapması nedeniyle 35 haftalık prematüre doğdu.2500 kilo dogdu fakat 2130 a kadar düştü ve 20 gün küvezde kaldı.hastanede emerken dudak çevresindeki morarma ve saturasyonlarının düşmesi nedeniyle arrastırma hast. ekosu çekildi.1/6 üfürümü olduğu söylendi.ekonun sonuç kısmında pfo(geniş) yazıyor.ölçüsü falan yazmıyor 3ay sonra kontrole çağırdılar.bebeğimi anne sütüyle besliyorum.bebeğimin gelişimi ve kilo alımı gayet iyi suan 2,5 aylık ve 4700.hocam pfo kendiliğinden kapanırmı bebeğimi nasıl etkiler??? ağlarken ıkınırkenkızarıp morarması pfo danmıdır??? kapanmazsa müdahale gerektirirmi??hocam çok korkuyorum ve üzülüyorum.Moralimiz çok bozuk hocam.lütfen yardımcı olunuz.bu soruların cevabını merakla ve heyecanla bekliyorum.

Cevap : Sayın ***,
PFO anne karnında , bebek kalbinin iki kulakçığı arasındaki doğal olan-olması gereken bir açıklıktır. Doğumdan sonra büyük oranda 3-5 günde kapanır, ancak bazı çocuklarda bir müddet 3-5 mm kadar açık kalabilir. Büyük oranda 6 ay 1 yılda kapanır.Çocuğa hiçbir zararı yoktur. Kapanmazsa da aynı boyutlarda kalırsa ömür boyu açıkta kalsa insanın yaşamını, yaşam kalitesini etkilemez. Ancak günümüzde tıp ve teknoloji ilerlediğinden uygun görülürse en erken ortalama 4-5 yaş civarında olmak üzere anjio-kateter ile özel yapılmış cihazlarla kapatılabilir.
Kısaca çocuğunuzun zaman zaman ıkınıp morarmasının PFO ile ilgisi yoktur. Kapanma şansı yüksektir. Takiplerde EKO ile kontrol edilince kapanıp kapanmadığı belli olur. Moralinizi bozup kendinize ve sütünüze zarar vermeyin

 

Soru : Ben almanyadan sizlere yaziyorum sayin hocam, yardimci olusaniz cok sevinirim.Ogluma VSD tanisi konuldu.Raporu söyle: Asiyanotik 5.5 aylik bebek.Kilosu 6000g boyu 63 cm.EKG:Sinusritim hizi 140/Min.Frontal QRS Vektör 63°.Exrasistol yok.Uyarma veya yayilma regrasyon bozukluklari yok.Nl kardiyak araliklarla.EKO:LVEDD 26mm,SF des LV 38%.Sağ tarafında uzanan büyük perimembranöz VSD kapanmaya başliyor.Degrade ca.80mmHg.Pulmonal kapak üzeri dü$ük geci$ 1,5m/sec.Aortkivrimi ISTA veya Ductus olmaksizin.Sag sol Shunt atriyal seviyede artik tespit yok.
Doktor bey bukadar tercüme edebildim.Lütfen beni bilgilendirin.Cünkü burada insani bilgi aci birakiyorlar.
Bana oglum 2 haftalikken bu deligin asla kapanmayacagini ve ameliyat olmasi gerektigini söylediler simdi ise tam tersini söylüyorlar. Emeklemeye ba$ladiginda bir sorun ya$armi?Oglumda morarma ,asiri terleme,kilo alamama gibi bir durum yok,olmadida hicbir zaman.Daha önce bir bebek kaybettim kordon dügümü sayesinde.Yüksek SAYGILARIMLA

Cevap : Sayın ***,
VSD kalbin karıncık dediğimiz pompa görevi yapan bölümleri arasında delik demektir.2 haftalık iken kapanmaz ameliyat gerekir denip sonra görüş değiştirmek olabilir. Çünkü bu delikleri kapatmak için vucut gayret gösterir. Eğer doktorunuz deliği büyük görüp, kapanamaz diye düşündüy se yorumu 2 haftalık iken böyle olabilir. İnsanlar farklı olduğu için vucutlarıda farklı tepki gösterebiliyor. Dolayısı ile o zaman ameliyat deyip sonra tersini söylemek olabilir. Sizin bebeğinizin 5.5 aylık iken yapılan eko bulgularıda bunu gösteriyor. Vucudu VSD\'yi kapatmak için gayret etmiş ve önemli ölçüde küçültmüş.O verilere göre çocuğunuzun şu anda acil bir ameliyet ya da başka müdaheleye ihtiyaci yok.
Bence rahat olun kontrollere gidin, şu andaki verilere göre sizin bebeğinizin deliği olmayan sağlıklı bebeklerden farkı yok denebilir. Bebeğiniz yaşına uygun gelişim gösterecektir.

 

Soru : merhaba hocam. yeğenime konulan teşhisi göndermek istedim. aort %50 dekstropoze (her 2 vertikülden kan alıyor) vsd penimembranöz malaigment 7 mm, pa va dalları hipoglezik, ps valübise infundubuler max. gr. 65 mmgr, sağ yapılar geniş sağ vent geniş, koarktasyon izlenmedi, secundum asd 2 mm. doktorumuzun bize söylediği akciğere giden damarın darmış 2 delik olduğu ve kirli kan ve temiz kanın birbirine karıştığı.. ayrıca size muayene olmak istiyoruz. prof. dr. *** tavsiye etti sizi iyi günler

Cevap : Sayın ***,
Sanırım yeğeniniz şu anda 20 günlük, Denizliden faks geldi, 12 günlük iken EKO yapılmış.Anlatılanlar MAVİ HASTALIK ya da Fallot tetralojisi dediğimiz Doğumsal Kalp Hastalığının tanımı.Bu hastalıkta halk tabiri ile kirli kan temiz kan karışımına bağlı zaman içinde ortaya çıkan giderek artan morarma-siyanoz beklenmektedir. İlk aylar rahat geçebilir.Ortaya çıkacak bulgulara göre tedavi-tedaviler planlanır. Bulgular hafif olursa önce ilaç tedavisi ile ağırlıklı izlenir, 1 yaş civarı ameliyatla TAM DÜZELTME yapılır.Bulgular ağır olursa önce ilaç tedavisi yanında akciğer kan akımını arttıran yardımcı ameliyat, yine 1 yaş civarı ameliyatla TAM DÜZELTME yapılır.
Hastanın morarması olmazsa 1.5-2 aylık iken kontrolü uygundur.Morarma var sa 2. yani ağır grup olabileceğinden heran gelebilirsiniz.

 

Soru : mrb dr bey öncelikle bu kadar kolay ulaşabildiğimiz için çok teşekkür ediyorum. Oğlum 1 yaşında fallot tetralojisi ameliyatı oldu .Şu an 1.5 yaşında pulmoner artere transanüler yama yapıldı şu an serbest pulmoner yetmezlik ve hafif triküspit yetmezlik mevcut.Benim sorum doktorlar dikkat edin diş temizliğine sünnet olayına v.s gibi önerilerde bulunuyor benim merak ettiğim basit grıbal enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmak gerekirmi? Endokardit beni korkutuyor aydınlatırsanız sevinirim. Hoşcakalın

Cevap : Sayın ***,
Fallot tetralojisinın ameliyatla düzeltilmesinden sonra pulmoner yetersizlik, triküspit yetersizliği beklenen bir durumdur. Serbest pulmoner yetersizlik ne demek anlamadım . Pulmoner yetersizlik hafif-orta-ağır ya da 1-2-3-4 derece gibi sınıflandırılabilir.
Sizin sorunuza gelince her türlü grip için tedavi eden doktor önermedikçe antibiyotik kullanmak gerekmez.Endokardit riski kalpte yapısal -hafif-ağır ne derece olursa olsun- bozukluk olduğunda korkulan bir durumdur. Ancak bir insan çok kolay endokardit olmaz. Vücut direnci çok düşük olacak, uyuşturucu kullanacak, çok bozuk diş hijyeni olacak, pis şartlarda cerrahi geçirecek ki o zaman endokardit olabilir. Olur demiyorum, olabilir diyorum. Onun için çok korkmayın ancak uyanık ve dikkatli olun yeter.